hello
Wiemy, że masz za pasem wiele morskich wyzwań i trudnych misji bojowych, ale czy jesteś gotowy na to?
Wypełnij łańcuchy misji bojowych „Pikantny” i „Łagodny”, by zgarnąć cztery wywodzące się z Azji Wschodniej dania, na których widok ślinka cienkie — 2 są ostre jak brzytwa, 2 pozostałe przyjazne i łagodne:
Misja bojowa — Drużyna PikantnaMisja bojowa — Drużyna Łagodna
Bicol Express Poziom ostrości: ♦ ♦ ♦ | Zupa Tom Yum Poziom ostrości: ♦ ♦ ♦ ♦ | Satay Delikatność: ♥ ♥ ♥ ♥ | Pho Delikatność: ♥ ♥ ♥ ♥ |
Wystarczy kliknąć poniższy przycisk, by otrzymać obie misje bojowe:
Misja na oficjalnej stronie WoWs
Koniec: Śr. 02 Lis. 07:00 CEST (UTC+2) / Twój czas lokalny: Śr. 02 Lis. 06:00
Jeśli możesz ukończyć tylko jeden z łańcuchów, przygotowaliśmy dla Ciebie małą nagrodę, ale musisz wybrać drużynę...
Pikantne albo łagodne... Oto jest pytanie!
Teraz wybierz swoją drużynę:
Wybór drużyny na oficjalnej stronie WoWs
Nagrodę otrzymasz za wypełnienie jednego z łańcuchów misji przed 22 listopada 2022.
Która potrawa jest Twoją ulubioną w kuchni południowo-wschodniej Azji? Bicol Express, zupa Tom Yum, Satay czy Pho? Daj nam znać!
Czy próbowałeś kiedyś jednego z tych pysznych 4 azjatyckich dań? Poznajmy je!
Bicol Express to popularnie filipińskie danie, znane również jako sinilihan (przyprawione chili) z regionu Bicol — prowincji w południowej części Luzon na Filipinach — znanego z pikantnych potraw i słodkich przekąsek. Do typowych składników Bicol Express należą papryczki chili, mleko lub śmietanka kokosowa, pasta krewetkowa, cebula, imbir czy czosnek. Zazwyczaj potrawa przyrządzana jest z wieprzowiną, ale istnieją też inne odmiany — z owocami morza, kurczakiem czy wegetariańska.
Bicol Express zawdzięcza swoją nazwę pociągowi o takiej samej nazwie, który podróżował między Tutubanem w Manili a Legazpi w prowincji Albay (centrum regionu Bicol). Danie to jest bardzo rozpowszechnione w całym regionie.
Tom Yum albo Tom Yam to jedna ze słynnych potraw kuchni tajskiej, zazwyczaj przygotowywanych z krewetkami, pikantna i o kwaśnym smaku. W języku tajskim „Tom” oznacza „gotujący”, a „Yum” albo „Yam” — „wymieszany”.
Potrawa ma charakterystyczny smak, który zawdzięcza kilku rodzajom ziół oraz przypraw, takich jak sos rybny, trawa cytrynowa, kaffir, liście limonki, galangal i czerwone papryczki chili. Uważa się także, że przyprawa do Tom Yum może być potencjalnie żywnością funkcjonalną i naturalnym czynnikiem bakteriobójczym ze względu na użyte składniki.
Pochodząca z Indonezji i jedna z najbardziej kultowych potraw indonezyjskich, Satay znana jest w całej Azji południowo-wschodniej. Danie to składa się z przyprawionego, grillowanego mięsa, np. kurczaka, koziny, baraniny, ryby, wołowiny lub innego rodzaju i podawana jest z sosem orzechowym oraz lontong (ciastkiem ryżowym).
W południowo-wschodniej Azji powstało wiele odmian Satay i potrawa zyskała popularność nie tylko tam, ale również w Europie i wielu innych miejscach.
Pho to słynna wietnamska zupa z makaronem ryżowym. Wyjątkowy charakter potrawy bierze się z bulionu przyrządzanego z wolno gotowanych kości, mięsa, ziół i przypraw, zazwyczaj uzupełnianego plastrami wołowiny, kiełkami lub innymi ziołami.
Choć trudno jest zbadać pochodzenie dania, to Pho uważane jest powszechnie za typowe danie wietnamskie, spotykane w domach, ulicznych stoiskach i restauracjach. W różnych częściach Wietnamu Pho różni się rozmaitą długością makaronu, słodkością bulionu czy rodzajem wykorzystywanych ziół.
ź: WoWsPodzielimy się z Wami przepisami na wszystkie 4 pyszne dania. Śledźcie na bieżąco portal World of Warships!