Zdobądźcie przepisy i uświetnijcie swoje posiłki smakami południowo-wschodniej Azji!
Jak Ci idzie zdobywanie czterech pysznych naszywek? Jeśli nie otrzymałeś misji SSE lub nie wybrałeś drużyny, za co można otrzymać drobną nagrodę, to wróć do poprzedniego artykułu związanego z wydarzeniem.
Drużyna Pikantna
Drużyna Łagodna
Bicol Express
Zupa Tom Yum
Satay
Pho
Koniec: Śr. 02 Lis. 07:00 CEST (UTC+2) / Twój czas lokalny: Śr. 02 Lis. 06:00
Jak przygotować te wspaniałe dania w zaciszu własnej kuchni — sprawdź!
Kliknij nazwę potrawy, by wyświetlić jej przepis.
Składniki na 6 porcji:
1 kg boczku pociętego na plastry o grubości 1-2 cm
100 g pasty krewetkowej (bagoong)
5 zmiażdżonych ząbków czosnku
1 starty kawałek imbiru o długości 3-4 cm
1 średniej wielkości cebula pokrojona w cienkie łódeczki
6-8 papryczek chili, zielonych i czerwonych, by potrawa była bardziej barwna, pokrojonych w duże kawałki!
500 ml mleczka kokosowego
500 ml śmietanki kokosowej
1 szklanka wody
Sposób przygotowania:
Podsmaż wieprzowinę z czosnkiem, imbirem, cebulą i kawałkami chili (zachowaj część z nich do ozdobienia potrawy na końcu) na patelni na średnim lub wolnym ogniu, aż uwolni aromat
Dodaj mleczko kokosowe i zamieszaj. Następnie przykryj patelnię i pozwól, by składniki się zagotowały
Dodaj połowę pasty krewetkowej, połowę śmietanki kokosowej i 1 szklankę wody. Zmniejsz ogień, mieszaj dalej i gotuj, aż sos zredukuje się do mniej więcej ćwierci początkowej objętości
Sprawdź smak i ewentualnie dodaj śmietankę kokosową i/lub pastę krewetkową wg upodobania
Gotuj dalej, aż sos zgęstnieje
Wlej do talerza, dodaj pozostałe papryczki chili i podawaj z gorącym ryżem!
Składniki na 1 porcję:
Bulion
300 ml bulionu warzywnego, krewetkowego lub z kurczaka
1 łodyga trawy cytrynowej, obrana z zewnętrznych warstw, zmiażdżona i pokrojona na kawałki o długości 3-5 cm
4-6 liści kaffir
2-4 plastry galangal
3-5 tajskich papryk chili, pokrojonych na duże kawałki
(wersja kremowa) 100 ml mleczka kokosowego lub mleka kondensowanego
Dodatki do zupy
3-4 średniej wielkości krewetki, najlepiej z głową i/lub pancerzem, dla bogatszego smaku
Połowa średniej wielkości cebuli, pokrojonej w łódeczki o grubości ok. 1 cm
3-4 boczniaki pokrojone w kąski
2-5 łyżeczek tajskiej pasty chili, zgodnie z własnym upodobaniem co do ostrości potrawy
3 łyżki stołowe sosu rybnego
3 łyżki stołowe soku z limonki
1-2 łyżeczki cukru, zgodnie z własnym upodobaniem
Trochę liści kolendry do ozdoby
Sposób przygotowania:
Dodaj do garnka bulion warzywny, krewetkowy lub z kurczaka, trawę cytrynową, liście kaffiru, plastry galangal i papryki chili. Gotuj przez ok. 5 minut, aż zioła uwolnią swój aromat
Dodaj krewetki, grzyby i cebulę do zupy
Dodaj tajską pastę chili, sos rybny, sok z limonki, cukier i zamieszaj. (dla wersji kremowej dodaj mleczko kokosowe lub mleko skondensowane!) Dodaj przyprawy i gotuj na wolnym ogniu przez minutę
Wyłącz palnik, gdy krewetki będą gotowe, aby ich nie rozgotować
Przelej do miski, przystrój liśćmi kolendry i gotowe!
Tradycyjne zioła tajskie, takie jak trawa cytrynowa, liście kaffiru i plastry galangal pozostają w zupie jedynie ze względu na smaki i walory dekoracyjne. Nie zjada się ich!
Składniki na 4 porcje:
Szaszłyki z kurczaka
500 g uda kurczaka bez kości, pokrojonego na kąski
Zmieszaj w misce gęsty słodki sos sojowy, olej orzechowy, zmielony czarny pieprz i kminek
Nadziej kawałki kurczaka na patyczki, pokryj go przygotowaną mieszanką i marynuj przez 15 minut
Podsmaż czosnek i posiekaną cebulę w rondlu z olejem orzechowym na średnim ogniu, aż cebulka się zeszkli
Dodaj gęsty słodki sos sojowy, biały cukier, masło orzechowe, sos sojowy i wodę. Gotuj i mieszaj, aż zgęstnieje i dobrze się wymiesza
Zmieszaj miażdżone orzeszki ziemne z sokiem z limonki i wlej sos do sosjerki
Zgrilluj obie strony szaszłyków z kurczakiem i podawaj z sosem orzechowym!
Składniki na 4 porcje:
Bulion
2,5 kg różnych kości wołowych, takich jak żeberka z kawałkami mięsa, kości udowe oraz przede wszystkim kości szpikowe
2,5 litra wody
Półtorej średniej wielkości cebuli, pokrojonej w łódeczki o grubości ok. 1 cm
1 kawałek pokrojonego na plasterki imbiru o długości ok. 8 cm
4-5 gwiazdek anyżu
1-2 laski cynamonu
2-3 łuski kardamonu
2-4 całe goździki (sedno smaku!)
1 łyżka nasion kolendry
1-2 łyżki soli, zgodnie z upodobaniem
1-2 łyżki białego cukru, zgodnie z upodobaniem
2-4 łyżki sosu rybnego, zgodnie z upodobaniem
Zupa z makaronem — porcja na 1 miskę
200 g świeżego makaronu ryżowego (pho)
30-40 g polędwicy wołowej, surowej i cienko pokrojonej
Dodatki — porcja na 1 miskę
Trochę cienko pokrojonej cebuli / dymki
Trochę kiełków
3-5 listków bazylii tajskiej
3-5 listków kolendry
1-2 łódeczki limonki
Sposób przygotowania:
Dodaj wszystkie kości wołowe do naczynia zimną wodą i zblanszuj je, gotując przez 5 minut. Odlej wodę i przepłucz kości bieżącą wodą
Podsmaż cebulę i plasterki imbiru, aż uwolnią aromat i odstaw na bok. Przypiekaj na niskim lub średnim ogniu wszystkie przyprawy, gwiazdki anyżu, laski cynamonu, łuski kardamonu, liście i nasiona kolendry przez 2 minuty
Zagotuj przynajmniej 2,5 litra wody i w czystym naczyniu, dodaj zblanszowane kości, cebulę, imbir i wszystkie przyprawy i ponownie zagotuj (wszystkie składniki muszą być zanurzone)
Gotuj bulion na wolnym ogniu pod przykryciem przez 3 godziny, a następnie zdejmij pokrywę i kontynuuj gotowanie przez kolejne 30-40 minut Co jakiś czas zdejmuj szumowiny z powierzchni
Dodaj soli, białego cukru i sosu rybnego zgodnie z własnym upodobaniem. Odcedź bulion do innego naczynia, pozbywając się przy tym wszystkich kości i przypraw
Włóż do miski makaron ryżowy (pho), przykryj plastrami surowej polędwicy wołowej i wlej ok. 400 ml bulionu, by ugotować wołowinę do średniego poziomu
Podaj zupę z makaronem i dodatkami!
Z chęcią zobaczymy przygotowane przez Was potrawy! Podzielcie się z nami zdjęciami, a może zamieścimy je na naszych mediach społecznościowych.